De oorsprong van Tea Tree

De Bundjabung Aboriginals wisten al eeuwen voor kapitein Cook dat de thee van Tea Tree bladeren en zelfs het water van de lagunes – waar al heel lang Tea Tree blaadjes in waren gevallen – geneeskracht bezaten. De bladeren werden fijngewreven en met klei tot pakkingen gevormd, waarmee  huidaandoeningen en ontstekingen werden behandeld.

In Nieuw Zuid Wales komt de gevaarlijke kokerweb spin (funnel web spider) voor, met gifkaken zoals van de zwarte weduwe, die een dodelijke beet kan veroorzaken. In 1927 en 1970 waren hier 90 minuten na een beet bijna 2 mensen gestorven. Volgens een verslag uit 1983 werd een gemene beet in de voet van een man in korte tijd minder pijnlijk door er voortdurend Tea Tree op aan te brengen. Hoewel lippen en vingers van de eerder genoemde man nog steeds tintelden werd uren later door artsen in het ziekenhuis vastgesteld dat het gif, dat inderdaad van de kokerweb spin was, reeds onschadelijk was gemaakt. De man kon na enkele uren observatie het ziekenhuis verlaten zonder dat men hem had moeten behandelen. Hij had zichzelf behandeld met Tea Tree zoals de Aboriginals deden.

Sinds medici zich realiseren dat antibiotica en synthetische medicijnen door hun bijwerkingen niet altijd geschikt zijn voor kleine kwalen, neemt Tea Tree een steeds belangrijker plaats in als een natuurlijk EHBO in een flesje. Dat de autoriteiten dit oude huismiddel serieus namen bleek uit het feit dat iedere Australische soldaat tijdens de Tweede wereldoorlog een flesje Tea Tree olie bij zich droeg. 

Ondanks de overtuigende resultaten week de belangstelling door de vloedgolf van synthetische middelen en antibiotica. Pas tegen het einde van de 70-er jaren werd dit natuurmiddel herontdekt en het wekt sindsdien belangstelling in de gehele wereld. Twee redenen liggen daaraan ten grondslag: de enorme belangstelling voor de werking van essentiële oliën en zuivere natuurgeneesmiddelen in het algemeen en het feit dat men onderscheid ging maken tussen de betere en de mindere kwaliteiten van de verschillende soorten Tea Tree olie.